måndag 24 oktober 2011

Boeuf Bourguignon



Underbar höstmat. Ta ett parti Scrabble när ni väntar på att köttet ska koka klart. Och varför inte ett glas av vinet som blir över efter att åkt i grytan.





600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
140 g bacon
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner


Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim. Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis, potatispuré eller hasselbackspotatis.