fredag 19 augusti 2011

Svartvinbärssylt

Söt och syrlig sylt som passar till allt. Till havregrynsgröten på morgonen, till pannkakorna eller varför inte som en dessert med vaniljglass?





1,5 liter sylt

2 liter (1 kg) svarta vinbär
1 kg socker eller syltsocker
0,5 liter vatten

Rensa de svart vinbären. Skölj dem om de är smutsiga. Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull med vattnet och koka upp långsamt och sedan på medelvärme i i 15 minuter. Ta av från plattan och rör i sockret. Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig ca 5 minuter. Skumma bort ev. skum med en slev. Ös upp den varma svartvinbärssylten i rena burkar upp till kanten och förslut direkt. Förvaras svalt.

Förklaringar:
Om du använder syltsocker (vilket innehåller konserveringsmedel ) så kan sylten förvaras i rumstemperatur och håller väldigt länge, runt ett år. Förvara dock gärna sylten mörkt och lite svalare så håller den sig ännu bättre.

Om sylten är kokad på bara vanligt socker bör den förvaras i kylen och ätas inom några dagar.

Tips!
Hetta gärna upp burkarna innan genom att ha de i ugnen på 100 grader ca 30 minuter. Detta gör att sylten håller ännu bättre.